“Wat een smerige teringbende die caveman-run…. I like it!”

Obstacle running is razend populair en dat zie je ook aan het aantal obstacle runs in Nederland. Binnen Limburg komen er ook steeds meer bij (en vallen er helaas ook een aantal weg). De gevestigde orde, binnen Limburg, is toch wel VenloStormt en de Cavemanrun. In 2015 schreef The Funning Company een blog over deze 2 runs Op zaterdag 25 juni 2016 was er weer een nieuwe versie van de Caveman run. The Funning Company was er natuurlijk dit jaar ook weer bij.Waar The Funning Company in 2015 vertegenwoordigd werd door de gebroeders Driessen, was het dit jaar de beurt aan de gebroeders Joosten. Aan mij (Lars) om te zorgen voor het wedstrijdverslag: Cavemanrun 2106

wedstrijdverslag Cavemanrun 2016
De gebroeders Joosten (links Lars, Rechts Bob)

Vorig jaar was Bob mijn vaste obstacle maatje en hebben we een aantal grote runs (Strong Viking, Strongman) door het hele land gedaan. Dit jaar was de keuze gevallen voor een tour de Limburg.Voor de Cavemanrun hadden we ons ingeschreven bij de elite en zaten we dus in de eerste startgroep om 11 uur. De reden was om eens te kijken hoe wij ons verhouden t.o.v. de top lopers. Het enige nadeel van deze groep is dat je ook de langste afstand moet doen. In ons geval de 18 km.

Het mooie aan de “thuiswedstrijd” is dat je ontzettend veel bekende tegenkomt. Heel erg leuk om even een babbeltje te maken. Voor veel lopers was het de eerste keer dat ze een obstakel run deden, maar hoogst waarschijnlijk niet de laatste. Wellicht zijn er veel lezers die nog nooit een obstakel run gedaan hebben. Het is dan wel lastig om die lezers te laten begrijpen wat een obstakelrun inhoud. Binnen The Funning Company zijn we toch wel gevorderde obstakel lopers, waar onze 1e obstakel run al ver in het verleden ligt. Voordat ik mijn eigen blik op de Cavemanrun werp (vanuit het perspectief van de wedstrijdgroep) vond ik de meningen van alle bekende wel heel erg leuk om te horen. Zo leuk dat ik die ook met jullie wil delen. Wellicht zie ik na deze blog, volgend jaar, nog veeeeel meer bekende!

Een aantal mensen heb ik gevraagd om de Cavemanrun in één zin te omschrijven. Voor de een wat moeilijker dan voor de ander, maar elke is ontzettend leuk om te lezen:

Luc: “Ik startte sceptisch en finishte zo blij als een kind!”

Suzanne: “De cavemanrun was persoonlijk voor mij een uitdaging; Een overwinning op hoogtevrees, modderig, zwaar, grensverleggend, sfeervol, maar het allerbelangrijkste een leuke manier om sportief bezig te zijn met vrienden.”

Gwen: “Startend als een bang konijntje voor hetgeen dat komen gaat, maar als een ‘badass cavewoman’ over de finish; beste gevoel ooit!!”

Er is ook een awesome foto gemaakt van Gwen die ik jullie niet wil onthouden!

wedstrijdverslag cavemanrun 2016
Gwen resurfacing na de Snowworld slide

 

Rianne: “Mijn cavemanrun was een tocht vol met drap, regen, sfeer en gezelligheid. Je voelt je net weer een klein kind met al die obstakels :D”

Robbert: “Wat een smerige teringbende die caveman-run…. I like it!”

Micky: “De Caveman run is een hele leuke run voor jong en oud, met name door het leuke terrein! Voor de ervaren obstacle runners vielen de obstakels helaas een beetje tegen.”

Mickey laat zien dat elkaar helpen vanzelfsprekend is tijdens een obstacle (fun) run
Mickey laat zien dat elkaar helpen vanzelfsprekend is tijdens een obstacle (fun) run

Rob: “Mijn cavemanrun was een enerverende dag die in het teken stond van uitdagingen op zowel conditioneel als mentaal vlak waarbij ik mijzelf heb betrapt op het feit dat ik rennen op deze manier als erg leuk heb ervaren, kortom een geweldige ervaring rijker!”

Zo kun je makkelijk nog 100 meer reacties vinden tussen alle deelnemers. Iedereen doet het met een glimlach van oor tot oor, ongeacht niveau. Dat maakt een obstacle run of fun-run zo aantrekkelijk voor volwassen kinderen!

Cavemanrun: de wedstrijdgroep

Zoals gezegd geef ik ook mijn eigen kijk op de run. Zo heb ik altijd wel wat moeite om het verhaal kort te houden, maar ik geef het een poging. We (Bob en ikzelf) zijn aardig wat runs tegen gekomen en allemaal verschillend in aanpak en professionaliteit. Het ophalen van de startnummers, garderobe en tasinname bij de Cavemanrun behoort tot de top. Alles verliep snel en goed georganiseerd.Vervolgens loop je naar het startvak (zoals gewoonlijk komen Bob en ik als laatste in het startvak aan) en zagen dat deze toch erg klein was. Hierdoor was de warming-up wat aan de matige kant. Druk, weinig plaats en een “voordanser” zonder microfoon. Minpuntje dus, echter hecht ikzelf weinig waarde aan de georganiseerde warming-ups.

Bob, links, en ikzelf tussen de wedstrijdlopers, de Geul uitklimmen.
Bob, links, en ikzelf tussen de wedstrijdlopers, de Geul uitklimmen. Dank aan: Ludo-Grafica.nl

De run itself.
Het parcours bestond uit 2 rondjes. 1 van 6km en 1 van 3 km. Beide rondjes werden 2x gelopen door de 18 km lopers. Hoe het voor mij verliep? De eerste 14 km waren goed te doen en we liepen met een aardig tempo. Het 2e rondje kreeg ik echter weer eens last van krampen in mijn benen. Sprinters benen, slechte voorbereiding en koud water zijn hier de oorzaak van. Uiteindelijk hebben we de 18 km binnen 2,5 uur volbracht en waren we (binnen de wedstrijdgroep) in het midden beland. Zonder voorbereiding kunnen we hier best tevreden mee zijn. Het voordeel om in een wedstrijd groep te starten is een vrij parcours en lopers die hetzelfde tempo lopen als jijzelf. Helaas kwamen we in het 2e rondje de “recreanten” tegen en werd het druk op het parcours. Vanaf dit punt was het voordeel dan ook niet meer aanwezig.

Bob, heerlijk door de modder.
Bob, heerlijk door de modder.

 

 

 

 

Pluspunten van Cavemanrun

 • Grotten (Caves) – Geen enkele run heeft deze unieke mogelijkheid!
 • Hills! – Strong Viking Hills Edition is helemaal niks vergeleken met de Cavemanrun
 • Parcours – Het beste en mooiste parcours wat ik ooit ben tegen gekomen. Het maakt het ook het zwaarste parcours van alle runs die ik gedaan heb.
 • Cauberg – Tja, zwaar… Beetje het gevoel dat je een obstacle run in het buitenland doet.
 • Bier – De cavemanrun wordt gesponsord door Desporados. Heerlijk biertje om je run af te sluiten
 • Drankposten – De drankposten onderweg (water) waren er veel! Gelukkig!
 • Modder – Fantastisch veel modder onderweg! De Nederlandse zomer zal zeker meegeholpen hebben, maar het modder gehalte was zeker top! (Andere runs hebben echter vaak nog meer modder 😉 )
 • Organisatie (tassen, garderobe, omkleden) – fantastisch. Meer woorden niet nodig

Verbeterpunten Cavemanrun:

 • Obstakels blijven nog iets achter bij de grotere runs. Deze kunnen nog een upgrade gebruiken. Het betekend niet dat ze amateuristisch zijn.
 • Groter startvak. Dit was te klein voor het aantal deelnemers
 • Professionelere warming up. (Allen gebaseerd op ons startvak en een aantal die we gezien hebben als toeschouwer)
 • Douches – Zelf hecht ik weinig waarde aan warme douches oid. Deze waren er volgens mij wel, maar niet gebruikt door ons. De koude douches buiten waren top, mits er water uitkwam. Bij ons was (tijdelijk) het water op, waardoor we niet alle modder weg konden spoelen. Gelukkig heb ik altijd een vuilniszak voor mijn vieze kleren bij me. Later werkte de douches gewoon weer, dus hadden we gewoon even pech.
 • Betere doorstroom bij de obstakels. Maak de obstakels wat breder, zodat er meer mensen tegelijk het obstakel kunnen trotseren.
 • Finish obstakel – Zorg voor een alternatief als er iets mis gaat bij het finish obstakel. 2 jaar achter elkaar moet het gesloten worden. Zelf het obstakel wel kunnen nemen en ontzettend gaaf om te doen. Duidelijke instructie bij dit obstakel was wel nodig.

Foto’s, Ere wie ere toekomt
Tijdens een obstaclerun is het erg moeilijk om foto’s van jezelf te maken. In deze blog hebben wij dan ook enkele zeer stoere foto’s gebruikt. Ere wie ere toekomt vinden wij en we willen dan ook graag de fotografen vermelden bij deze fantastische foto’s gebruikt in deze blog. Mocht je als fotograaf je eigen foto herkennen geef het dan even aan ons door zodat we je eervol kunnen vermelden.

 

Nog enkele foto’s voor een sfeerimpressie

Bob en Lars door de waterbakke, The Funning Company duidelijk in beeld met dank aan Yvonne Silverentand
Bob en Lars door de waterbakke, The Funning Company duidelijk in beeld met dank aan Yvonne Silverentand
Wedstrijdverslag cavemanrun 2016
Vlak na de start, nog Fris en Fruitig
baardbroeders, even hun gezicht schoonspoelen
baardbroeders, even hun gezicht schoonspoelen
de Snowworld slide Bob Links, Lars rechts
de Snowworld slide Bob Links, Lars rechts

 

Lekker kruipen door de modder
Lekker kruipen door de modder
Brithers Joosten; not affraid to get dirty
Br0thers Joosten; not affraid to get dirty

 

 

Wedstrijdverslag: Cavemanrun 2016

Eén gedachte over “Wedstrijdverslag: Cavemanrun 2016

 • Avatar
  juli 30, 2016 om 23:09
  Permalink

  Lijkt me heel gaaf! Het zou een hele uitdaging voor mij zijn, ik heb een hekel aan vies worden en heb een conditie van een schildpad. Leuk geschreven! Liefs Sylvia

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: