Zoals ik al eens eerder heb aangegeven vraag ik af een toe eens een gastblogger Deze keer is het Lars Joosten. Lars ken ik van atletiekvereniging A.V Unitas Sittard waar wij samen training geven. Lars schrijft altijd stukjes over de competities en zijn manier van schrijven heeft mij Lars doen vragen voor een gastblog. Ik was erg verrast door zijn onderwerp. Strong Viking – Dog Edition? Zou dat er ooit een keer komen? Als het zover is, zijn Lars en Skoll er klaar voor!

In 1993 ben ik als 5 jarig jongetje begonnen als mini pupil bij atletiek vereniging Unitas in Sittard. Meteen was ik zo verliefd en verslaafd aan de sport dat ik het nu als 27 jarige nog steeds actief beoefen. Mijn voorkeur en specialiteit ligt bij het sprinten. Maar soms maak ik wel eens een zijsprongetje naar de andere disciplines, just for fun.
Echter mijn gehele atletiek carrière waren afstanden langer dan 400m, op zijn netst gezegd, niet echt mijn ding, waarbij er een haat-liefde verhouding is met de 400m.

Sinds ongeveer een jaar, begint mijn afgunst voor de langere afstanden af te brokkelen door aan mijn loopjes de fun factor toe te voegen. The Funning Company heeft hierbij ook geholpen om op ideeën te komen.

Inmiddels loop ik regelmatig op zondagochtend met een groepje op de Brunssummerheide, gebruik ik Apps (Runkeepers, Garmin Connect, Whatsapp) om te kijken wat mijn vrienden allemaal doen en ren ik niet meer zonder mijn Garmin tracking horloge om mijn runs te analyseren (en te delen met mijn vrienden).

Verder heeft The Funning Company (Mike) mij in 2014 in contact gebracht met het fenomeen obstacle runs (Breakout Run). Deze zijn zelfs zo verslavend dat ik dit jaar, samen met mijn broer, deelneem aan de Varjagen Legion binnen het Strong Viking circuit. (strongviking – varjagen) Onlangs ben ik ook lid geworden van DMM (Dutch Mud Men) om alle nieuwtjes mee te krijgen over obstacle running.

Funfactor in je eentje, uhm…?
Trainen met een groep blijft altijd het leukste, maar helaas is het leven tegenwoordig zo druk dat niet iedereen op hetzelfde moment kan hardlopen. Zonder trainingspartner is het af en toe wel lastig om je toch te motiveren om een workout te doen. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor gevonden en heb ik de luxe dat er voor mij op elk moment een trainingsmaatje klaar staat die maar al te graag met mij mee gaat een rondje hardlopen. Mijn trainingsmaatje is de snelle, sterke, leeuwenjagende, Noorse über-Viking genaamd Skoll.  
Nee, Skoll is geen grote bebaarde Scandinavische Terror krijger, maar een Rhodesian Ridgeback van mijn schoonfamilie.
 

Skoll (foto Lianne peeters)
Skoll (foto Lianne Peters)

Uit een roedel van vier, is Skoll één van deze atletisch gebouwde honden. Skoll is ontzettend slim, heeft een enorme “will to please” en heeft razendsnel door wat overal de bedoeling van is. Van pup af aan heb ik in 3 jaar een speciale band met hem opgebouwd, waarbij hij echt mijn maatje is geworden.
Sinds kort zijn we begonnen om deze band te versterken door samen te gaan hardlopen. We beleven er beide ontzettend veel plezier aan en het is tevens voor allebei een uitstekende workout. Het geeft plezier aan je run als je ziet dat de hond er ook lol aan heeft! Daarnaast voel je je toch niet alleen en geeft het afleiding van die uitputtende strijd die je aan het leveren bent.

Ikzelf onder begeleiding van Skoll (foto: Lianne Peters)
Ikzelf en Skoll in training (foto: Lianne Peters)

Momenteel zijn we aan het werken om Skoll een andere tak van sport te leren, canicross. Dit is lopen samen met je hond waarbij hij aangelijnd is en jou als het ware “mee trekt”.

Echter de goed opgevoede Skoll blijft vooralsnog netjes naast me lopen zoals het hoort, tijdens wandelen mag hij natuurlijk niet trekken.

Maar ik ben er zeker van dat hij dit snel door zal hebben wanneer we er echt werk van maken. Wij zullen samen nog de nodige kilometers gaan maken. Misschien dat we in de toekomst ons inschrijven voor een Canicross wedstrijd.

Probeer het eens!
Ben je beginnend hardloper en heb je een hond? Doe je running gear eens aan als je de hond uitlaat. Begin met kleine stukjes hardlopen tussen het wandelen door. Dit kun je uitbreiden met kleine stukjes wandelen tussen het hardlopen door tot een volledige run ;).
De hond moet toch elke dag meermaals uitgelaten worden, waarom er dan niet meteen een hardloop moment van maken?

Zelfs mijn vriendin, running groentje Rachelle, heeft het eens een poging gewaagd. Je ziet het plezier er vanaf stralen op de onderstaande foto. Al denkt Skoll: “die lijn kan ik veel beter zelf dragen, dat gaat een stuk sneller.”

Rachelle onder begeleiding van Skoll (foto: Lianne Peters )
Rachelle onder begeleiding van Skoll (foto: Lianne Peters )

Figure 3: Rachelle onder begeleiding van Skoll! ©Lianne Peters

Ben je al gevorderd loper en benieuwd wat je allemaal kan met je hond? Dan wil ik je het een en ander vertellen over een opkomend concept in Nederland, namelijk: Canicross.

Wat is Canicross?
Canicross is vergelijkbaar met cross of trail running maar dan samen met je hond. Het doel is om samen met je aangelijnde hond zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden at te leggen. Je hond mag, en is zelfs bevorderlijk, trekken zodat het baasje wordt ondersteund over het parcours. Op deze manier kan het baasje veel harder lopen (lees vliegen).
Deze vorm van achter je hond aan rennen komt vanuit de sledehondenwereld om de honden buiten het winterseizoen te trainen. Noodzaak werd hobby, waar tegenwoordig de sport openstaat voor alle typen honden.  

Wat heb je nodig?
Allereerst heb je een (enthousiaste) hond nodig. Daarnaast is een goed paar hardloopschoenen aan te raden. Trailschoenen (Zie blog Mike: Trailschoenen werkt dat echt?/) zijn hier goed voor te gebruiken.  Verder heb je een heupgordel, een goed passend tuig en een elastische lijn nodig. 

Wedstrijdvorm?
Er is inderdaad een wedstrijdvorm binnen deze nieuwe sport, waarbij er sinds 2012 zelfs een officieel NK is. In Nederland worden er ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waarvan er nog weinig in Limburg. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de 30 seconden wordt gestart. Dit voorkomt dat honden te dicht op elkaar zitten en elkaar uitdagen of hinderen. De afstanden van dit soort wedstrijden zijn meestal 2-3 km voor de korte afstand en 5-6 km voor de lange afstand.

Training
Training doe je natuurlijk samen met je hond, al moet je ervoor oppassen dat het niet te warm is of dat er veel sneeuw en vorst is. Daardoor loopt het wedstrijd en trainingseizoen voornamelijk in lente en herfst. Je kunt met je hond alleen trainen of je gaat samen met andere “canicrossers” op pad.

Graag hoor ik naar jouw ervaringen op het gebied van hardlopen met je hond! Laat me weten hoe het je bevallen is als je het de eerste keer hebt uitprobeert!

Strong Viking – Dog Edition?

2 gedachten over “Strong Viking – Dog Edition?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: