Stilzitten, het nieuwe roken? Humberto Tan behandelde het nog niet zo lang geleden in zijn programma RTL late night. De essentie van het verhaal is dat we tegenwoordig zo weinig bewegen dat het vele stilzitten voor problemen zorgen in onze gezondheid. Ook niet gek als je je bedenkt dat we gemiddeld 85% van onze tijd zittend doorbrengen. Als sportman ben ik natuurlijk een voorstander van bewegen en het maakt me niet uit hoe, als je maar van de bank afkomt. Wellicht is deze blog een klein beetje off-topic maar stilzitten in zijn algemeenheid is al lastig, maar voor een sporter is dit gerust “killing” te noemen.

Nieuwsbrieven rondbrengen voor het buurtplatform, benut als een training
Nieuwsbrieven rondbrengen voor het buurtplatform, benut als een training

Toch is er een ding wat naar mijn mening erger is dan stilzitten. Werkloos zijn! Sinds een aantal weken ben ik officieel niet meer werkzaam als filiaalleider Intersport Maastricht. Het is niet dat het bedrijf failliet was maar dat de winkel in Maastricht voor mijn werkgever niet meer aantrekkelijk was waardoor de winkel gesloten moest worden. En dit is momenteel niet vreemd waar het ene na het andere bedrijf om economische redenen gesloten wordt. Na jaren keihard werken, beperkte vakantie en door blijven gaan was de rust ook wel even heerlijk. Ik had me voorgenomen om goed te solliciteren en een leuke baan te vinden. De ontstane vrije tijd wilde ik benutten door eindelijk eens goed te kunnen trainen en aan mooie hardloopevenementen meedoen zodat ik leuke hardloopinformatie kon delen hier op mijn blog. Maar niks hardlopen… bankhangen helaas.

Rust roest, ook zo’n mooie uitspraak en naar mijn mening klopt het behoorlijk. Alle 8 de jaren bij dezelfde werkgever en geen enkele ziektedag op mijn naam. Natuurlijk was ik soms wel eens niet helemaal fit maar het weerhield mij niet van mijn verplichtingen naar mijn werkgever. Zo fit als dat ik afgelopen jaar was, zo fit had ik me lang niet gevoeld. Het ging heerlijk het ene hardloopevenement na het andere en ik was echt superfit. Ik zocht uiterste op tijdens een survivalweekend in de Ardennen, deed obstacleruns en gewone hardloopwedstrijdjes. Ondanks dat ik goed de rust wist te pakken herstelde ik steeds snel om vervolgens het volgende sportieve avontuur aan te gaan. Ik voelde me sterk en ik kon de hele wereld aan! En nu?… Nu zit ik thuis en krijg de ene blessure na de andere. Eerst was het mijn rug, mijn knie, achillespees en nu weer mijn knie. En voor een lijf dat bezig wilt zijn is dit zwaar frustrerend. Om niet helemaal aan het stilzitten vast te zitten is sport voor mij tegenwoordig: wandelen naar de supermarkt en dergelijke, traplopen om de huishoudelijke taken voldoen, grondoefeningen in de vorm van een ab-challenge met vrienden en sindskort kan ik weer boulderen (soort van wandklimmen zonder touw). Vandaag regent het buiten en zie dat sommigen van mijn let’s run groep het moeilijk hebben om te gaan rennen, maar ze gaan wel! Ook de atletiektrainingen bij AV Unitas gaan gewoon door. Andere mensen zien hardlopen geeft mij zin om zelf te gaan, het motiveerde mij zelfs om plannen te maken voor komend jaar. Ik kan dan ook niet wachten om aan de gang te gaan met een nieuw trainingsschema. Niets liever zou ik nu dan ook heel graag pijnloos een 10km willen lopen, maar mijn knie geeft duidelijk aan hier geen zin in te hebben.

Boulderen bij Graviton Sittard
Boulderen bij Graviton Sittard

Niet alleen lichamelijk komen er klachten ook geestelijk wordt het je soms moeilijk gemaakt. Waar ik een persoon ben die altijd positief ingesteld is, word ik behoorlijk getest. Ook al is een glas voor 10% gevuld, zie ik het nog steeds als 10% vol. Vol enthousiasme stuur ik dan ook 2 brieven per week de deur uit. Van zeker 70% van de bedrijven krijg ik helaas nooit antwoord. En dat kan soms echt zorgen dat je het even niet ziet zitten. Waar mijn verplichtingen richting het UWV behoorlijk streng zijn, en dat is het hem natuurlijk ook, wil ik dus echt wel zo snel mogelijk van het UWV af! Waar ik gewend ben voortdurend met mensen bezig te zijn, Personeel te monitoren en targets te halen is mijn lichaam momenteel in een soort afkickfase. Maar mijn lichaam wil gewoon graag bezig zijn en aan het werk zijn. Ik wil juist die kick die werken met zich mee kan brengen. Als sporter wil je gewoon presteren en spiegel je je sport voortdurend aan je werksituatie.

De combinatie van het stilzitten het onstaan van de opeenvolgende lichamelijk klachten en af en toe een mentale dip. Zorgen ervoor dat ‘geen werk hebben’ erger is dan zomaar stilzitten. Stilzitten mag dan wel het nieuwe roken zijn, maar dat maakt ‘geen werk hebben’ een soort van kettingroken. Alleen om van de ene sigaret over te gaan op de andere, zorgt geen werk hebben ervoor dat je van het ene kwaaltje in het andere terecht komt. Als een vervelende blessure blijft het mij de afgelopen weken irriteren.

Ook de trainingen bij AV Unitas gaan gewoon door! Samen met trainer Stephan.
Ook de trainingen bij AV Unitas gaan gewoon door! Samen met trainer Stephan.

En net als in de sport, geef ik niet op om het beste uit mezelf te halen. Ervoor te trainen om goed te zijn in wat ik kan en wat ik doe. Ondanks dat ik nu met mijn knie bijna geen meter vooruit kom is een van mijn doelen om in 2016 de halve marathon gaan lopen. Mijn fysiotherapeut Mindy van Medi Sport is goed bezig mij te helpen van die vervelende pijn in mijn knie af te komen zodat ik mijn sportieve doelen in 2016 kan volbrengen.
Verder zoek ik nog een werkgever met een sportieve instelling, die mij een functie kan bieden waarin ik uitgedaagd wordt. De functie mag sales/retail gerelateerd zijn en zowel binnen als buitendienst is geen probleem. Mocht er een werkgever zijn die mij van mijn meest verschrikkelijke blessure ooit, het werkloos zijn, af kan helpen. Dan wil ik graag een enthousiaste brief en C.V. (LinkedIn profiel) sturen! Uiteraard ben ik ook te bereiken via Info@thefunningcompany.nl

Stilzitten, het nieuwe roken?
Getagd op:                                                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: