Wow! Werden we daar even wakker geschud afgelopen maandag, 2 november 2015, Tros radar bezoekt hardloopzaken en vraagt om diverse adviesen. Wat blijkt… we kunnen net zo goed op goedkope hardloopschoenen van €20,- gaan hardlopen i.p.v. de hardloopschoenen van de spaciaalzaak? Zo!, nu massaal naar de winkel en kunnen we ons flink geld besparen voor onze favoriete hobby! Maar is dat wel zo?

Zie hier het gedeelte over hardloopschoenen bij Tros Radar:
http://www.radartv.nl/uitzending/vorige-uitzending/aflevering/02-11-2015/hardloopschoenen/

Waar ik zelf Filiaalleider ben geweest van een sportzaak in Maastricht en trainer ben in de atletiek zal ik even mijn visie geven over dit verhaal. Eerder dit jaar werd de sportdetailhandel ook al opgeschrikt door een onderzoek die hetzelfde concludeerde. Het mooie van onderzoeken vind ik altijd dat je onderzoek zo kunt doen dat als je iets wilt bewijzen je zolang onderzoek kunt doen zodat je onder de juiste omstandigheden je gelijk altijd kunt bewijzen. Als we dan toch zoveel waarde hechten aan onderzoeken kunnen we bij de diverse hardloopmerken nog meer bewijzen vinden dat de betere hardloopschoen een prijskaartje heeft. Jaren van research bij de gerenommeerde hardloopmerken zorgt ervoor dat we hardlopen op de schoenen waar we tegenwoordig op rennen. Het mooie vind ik dan ook dat al deze jaren aan onderzoek door tros radar en haar specialisten in 10 Minuten van tafel wordt geveegd. In deze blog: “reactie op uitzending Tros Radar van 2 november” zal ik op een eenvoudige begrijpbare manier uitleggen wat mijn mening is.

In het filmpje gaat een persoon met een verborgen camera hardloopzaken binnen en laat zich adviseren door diverse verkoopmedewerkers, aan basis vertellen zij niets vreemds en komen zij met een uitleg die ik zelf ook zou geven. De voice-over van presentatrice Antoinette Hertsenberg zorgt ervoor dat wij geloven dat we bedondert worden. Om het verhaal kracht bij te zetten bezoeken ze een klant die toevallig met een klacht binnenkomt en het spoor helemaal bijster is doordat ze van diverse specialisten iets anders te horen krijgt. En als kers op de taart: “een specialist met een grondig onderzoek”. de enige die in het filmpje iets zinnigs te melden heeft is de trainer van Phanos, en kijkend naar de schoenencollectie (gelukkig kan ik ze als “gearfreak” herkennen) die zijn trainingsgroep aan heeft leert mij dat er een grote mix is aan hardloopschoenen die wellicht overeenkomt met de collectie van het Nederlands gemiddelde, dus heel divers van heel soepel tot zeer stabiele schoenen.

"4 hardloopschoenen, alle 4 een ander doel en andere eigenschappen"
“4 hardloopschoenen, alle 4 een ander doel en andere eigenschappen”

Er wordt gezocht naar een relatie tussen schoenen en blessures, maar echt een antwoord krijgen we niet. Uit ervaring ben ik van mening dat je de juiste schoenen voor de juiste persoon voor de juiste omstandigheden nodig hebt. Je hoeft echt niet de hoofdprijs te betalen voor een goed paar hardloopschoenen maar reken wel op een bedrag tussen de €100,- en €150,-. Een beginner heeft heel andere eisen dan iemand die aan het trainen is voor de marathon. Je kunt je dus voorstellen dat het advies naar deze personen, per individu, dan ook heel anders zal zijn en dat de schoen moet passen bij de persoon en de omstandigheden. Loop je veel in het bos, dan heb je weer een grof profiel nodig, ook de ondergrond is dus van belang. Mijn advies is dan ook volg de verkoper voor zijn advies maar volg ook je gevoel. Tenslotte kan een verkoper niet voelen hoe een schoen aanvoelt aan jouw voet. Je moet zorgen dat jij als klant de beslissing neemt en niet de verkoper. Ikzelf gaf in de verkoop de klant ook altijd de ruimte hiervoor.

Maar hoe zit dat dan met al die specialisten die iets anders zeggen? en wie heeft er nu gelijk?
De ervaring leert mij dat ze allemaal gelijk hebben, ondanks dat de onderlinge adviezen erg kunnen verschillen. Dit heeft te maken dat de benadering vanuit een ander perspectief komt. Een Podoloog is gewend te kijken naar de voet en door middel van zooltjes correcties toe te passen. Een Fysio zal meer naar de beweging in het algemeen kijken en een verkoper zal meer vanuit de opbouw van de schoen in relatie tot de beweging kijken. Iedere specialist zal de materie vanuit zijn visie benaderen. Mijn Mening hierin is wel: “blijf bij je leest”. Ik ben geen dokter, als iemand tijdens de verkoop aangaf pijn te hebben stuurde ik de klant eerst naar een specialist. Belangrijk bij de aanschaf van hardloopschoenen is dan ook om de gulden middenweg te kiezen en je eigen gevoel te volgen. Dit zorgt er inderdaad wel eens voor dat je een miskoop doet. Zo ben ik zelf een pronerende hardloper die op neutrale schoenen loopt, de aanschaf van dure antipronatieschoenen was voor mij dan ook niet een prettige ervaring. Natuurlijk baal je als je erachter komt dat je zoveel geld hebt uitgegeven aan goede schoenen, maar door ervaring leert men.

Research vanuit de merken levert veel verschillende categorieën op in het hardlopen zo zie je de schoenen vaak opgedeeld in de volgende groepen:
– traditionele runningschoenen, dit zijn de running schoenen zoals we gewend zijn dat running schoenen eruit zien (met of zonder antipronatie) de zijn vaak heel stabiel en hebben een goede demping.reactie op Tros Radar
– veel demping, je ziet een stroming waarbij er schoenen ontwikkeld worden met juist extra veel demping en waarbij de afrol van de voet benadrukt worden. Reactie op Tros Radar
– weinig demping, ook wel natural running genoemd, oftewel natuurlijk lopen, de demping is bewust wat minder en of je nu met je voet naar binnen of naar buiten afwikkeld (proneren en suppineren) is niet erg want dat is je natuurlijke loop. De uiterste variant hiervan is barefoot running (blootvoets) Reactie op Tros Radar

Daarnaast kun je nog kijken of de schoen geschikt is voor harde of zachte grond of misschien wel beide, maar dan kom ik in allerlei subcategorieën terecht. Ikzelf pas mijn schoenen graag aan naar de omstandigeheden en heb dus veel verschillende schoenen voor verschillende doeleinden. (had ik al vermeld dat ik een “gearfreak was)

Je kunt je voorstellen dat als iemand die gewend is om op de traditionele schoen te lopen ineens overstapt naar natural running, niet zomaar ineens zoals elke week de 10km kan gaan rennen, voorzichtig opbouwen is dan ook mijn advies.

slotconclusie
Om te beginnen met hardlopen heb je in principe alleen goede hardloopschoenen nodig, ga hier niet zoals tros radar wil beweren op besparen. Zoals ik zelf wel eens zeg je kunt in een oude Ford escort uit ’86 naar Rome rijden of in de nieuwste Jaguar, je komt er altijd wel de vraag is alleen hoe. Laat je goed adviseren door de diverse ervaringsdeskundigen maar volg hierin je eigen gevoel. Om nog even uit te leggen wat nu het verschil is tussen goedkope en dure schoenen kwam ik dit prachtige filmpje tegen waarin een podoloog uitleg geeft over de opbouw van een goede schoen en waar je op moet letten. Gezien we er waarde aan hechten, dit was bij Tros radar.

Reactie op uitzending Tros Radar van 2 november
Getagd op:                                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: