2016, een nieuw jaar. We hebben nu ruim een week gehad en daarom deze blog. Voor vele is het begin van het jaar het moment voor de zogenoemde ‘goede voornemens’. Gezond eten, sporten en enkele kilootjes kwijtraken staan dan ook erg hoog in dit lijstje. Maar hoe zit het nu met je goede voornemens? ben je nog bezig met je doel? of ging het toch al ergens fout?

Waar hardlopen, op de juiste manier, ideaal is voor vetverbranding is het dan ook een logische keuze dat veel mensen kiezen voor hardlopen.Maar welk doel je ook hebt je zult echt op een aantal punten moeten letten. Hieronder geef ik 5 tips die je kunnen helpen bij het behalen of bijstellen van jouw doel voor 2016

 

Hoe zit het nu met je goede voornemens?

Tip 1: Stel een duidelijk doel.
Dit klinkt heel logisch maar stel een duidelijk doel zoals: ‘ik wil 5km hardlopen’ ‘ik wil 60 minuten aan een stuk kunnen hardlopen’ ‘ik wil 10 kilo afvallen. Stel geen vage doelen zoals: “ik ga rennen en kijk wel waar ik uitkom” “Ik ga misschien de 10 kilometer lopen dit jaar” Wees duidelijk naar jezelf, zorg ervoor dat je dat duidelijke doel altijd in je achterhoofd hebt en dus iets hebt waar je naartoe kunt trainen. Niets is vervelender dan dat je je doel niet haalt. Hang het ergens op in huis of maak een achtergrondje voor je telefoon, zodat je het vrijwel iedere dag ziet.

Tip 2: Zorg voor overzicht.
Met je einddoel in je achterhoofd moet je goed bijhouden wat je al gedaan hebt. Zodat je kunt zien wat je al bereikt hebt. Met name voor beginnende hardlopers is dit handig om bijvoorbeeld te kijken wat voor jou een prettig looptempo is. Je kunt dit ouderwets op papier schrijven maar dankzij diverse Running Apps zoals Runkeeper wordt dit netjes digitaal voor je bijgehouden. Ook heb je heel overzichtelijk dat je steeds verder komt met hardlopen en dat daarmee je doel steeds dichterbij komt. In het begin zijn dit allemaal maar wat losse getallen maar als de weken vorderen kom je steeds meer over jezelf te weten. Meten is weten zeggen ze wel eens hoe meer data je weet te verzamelen zoals afstand, gemiddeld tempo en hartslag des te meer inzicht ga je uiteindelijk krijgen.

Tip  3: Sta 100% achter je keuze.
Zorg ervoor dat je zelf 100% achter je keuze staat. Dit klinkt raar maar ga niet hardlopen omdat een vriend of vriendin dit ook doet. Ga hardlopen omdat je dat zelf graag wilt. Spreek je uit naar familie en vrienden over je doel wat je wilt bereiken. Op deze manier krijg je een heel team achter je te staan dat je steunt in je doel en af en toe dat steuntje geeft dat je nodig hebt. Wanneer je langere afstanden gaat trainen dan zijn die Familie en vrienden nog belangrijker en kunnen zij onderdeel uitmaken van je opbouw om je doel te bereiken. Bedenk je maar eens wat er bij komt kijken als je gaat trainen voor een halve of hele Marathon. Zorg er dan ook voor dat je partner achter je staat en jouw keuze accepteerd. Waar je lange tijd van huis bent voor je trainingen. Betekent dit dat er ook veel van je partner/ gezin gevraagd wordt. En wellicht is het dan wel eens handig als je familie en vrienden voor je klaarstaan.

Tip 4: Wees eerlijk naar jezelf.
Wees eerlijk naar jezelf en kijk goed naar wat je wel en vooral wat je niet kunt. Als je nu net gaat beginnen met hardlopen focus je dan niet meteen op een halve marathon. Werk eerst eens naar een 5km en kijk vandaaruit wat je volgende doel gaat worden. Zorg voor een goed schema, bouw stap voor stap op, en neem niet ‘teveel hooi op je vork’! Meteen heel hard gaan heeft ook geen zin. Loop een rustig tempo en probeer je minuten vol te maken. Vaak is het verstandig om in deze fase een trainer te raadplegen die samen met jou kijkt naar je doel en de mogelijkheden en wat een perfecte opbouw is.

Tip 5: Werk ergens naartoe.
Plan een datum voor je einddoel. Kunnen zien waar je naartoe werkt helpt je bij het sneller behalen van je doel. Het kan zijn dat je deze einddatum door omstandigheden moet bijstellen, maar zorg ervoor dat je kunt zien wanneer er een einde is. Het is ideaal om hiervoor een wedstrijd in te plannen zodat je echt een drive hebt om te trainen. Mijn advies is wel om dan 2 weken speling te houden ten opzichte van je wedstrijd. Hiermee krijg je een beetje ademruimte in je schema maar voel je wel de druk van de wedstrijd.

 

Hoe zit het nu met je goede voornemens?

Welk doel je ook hebt, je kunt de 5 regels iedere keer toepassen en ik weet zeker dat je dan je doel(en) gaat bereiken! Denk nog even aan jouw doel van 2016, kijk nog eens even heel goed naar de 5 tips die ik je hierboven gegeven heb en vul dit eens in voor je persoonlijke doel. hoe zit het nu met je goede voornemens?

Hoe zit het nu met je goede voornemens? (5 tips)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: