Follow my blog with Bloglovin

We schreven al eens eerder een blog over honden waarin we uitleg gaven over canicross, hardlopen MET je hond. Maar wat moet je nu doen als je geen hond hebt en er toch plots een naast je loopt? Barry, die een aantrekkingskracht op honden heeft, zocht uit hoe je nu het beste kunt handelen op het moment dat je wordt aangevallen door een hond. Gelukkig kon hij het nog navertellen en dat deed hij dan ook in zijn blog hieronder.

Foto: Roel Gay, www.roelfotografie.nl
Foto: Roel Gaj, www.roelfotografie.nl

2 weken geleden gebeurde ineens. Ik was lekker aan het rennen in het bos, muziekje over de koptelefoon en ineens voel ik iets aan mijn vingers. Wanneer ik opzij kijk, zie ik een rijtje tanden, ik besef meteen dat ik het doelwit ben geworden van een hond. Ik stop direct met rennen en kruis mijn handen voor mijn borst. De hond stopt met happen en reageert op het harde geschreeuw van zijn baasje die zich zo’n 30 meter achter mij bevindt. De hond rent terug en ik ren weer verder.
Die dag was een bijzondere dag, want maar 2 kilometer verder is het weer raak. Deze keer voel ik iets aan mijn hielen en weer een hond. Ik pas wederom dezelfde tactiek toe. Ik sta meteen stil en kruis mijn handen voor mijn borst. De hond merkt dat ik helemaal niet reageer en daar maar als een soort standbeeld sta. Hij verliest zijn interesse en rent terug naar zijn baasje. Ook deze is keihard naar zijn hond aan het roepen. Het was al enige tijd geleden dat een hond mij probeerde te pakken, maar gelukkig weet ik nu hoe ik moet reageren.

Hardlopend buffet wat moet je doen als je wordt aangevallen door een hond
Foto: Roel Gaj, www.roelfotografie.nl

Ongeveer 5 jaar geleden ben ik goed te grazen genomen door een hond, toen reageerde ik totaal verkeerd.
Ik ren meestal met koptelefoon dus ik hoorde de hond niet aankomen. Ik voelde iets aan mijn hielen, maar ik dacht dat het een takje of gebladerte was, maar voor ik het wist had ik extra gewicht aan mijn shirt hangen. Er hing een hond grommend aan mijn kleding. Ik schrok behoorlijk en probeerde hem van mij af te duwen. De hond bleef echter vasthouden en ik moest echt een beetje naar hem slaan. De hond liet los en begon naar alles te happen wat bij hem in de buurt kwam. Een beetje paniekerig, maar toch met zo laag mogelijke stem riep ik “af” en “nee”. Uiteindelijk bleef de hond staan, maar hij bleef grommen. Ik liep rustig van hem weg. Na zo’n 20 meter draaide de hond zich om en rende weg. De eigenaar heb ik nergens gezien. Ik was behoorlijk geschrokken van deze ervaring. Ik ben meteen terug naar huis gerend. Ik was gelukkig niet gewond, maar mijn shirt heb ik weg kunnen gooien. Het heeft toch ook wel een paar runs gekost om niet af te remmen in de buurt van honden en hun bezitters.

Het lijkt een apart verhaal, maar even zoeken op  internet leert dat ik absoluut niet de enige ben die dit meemaakt. En ik moet zeggen het internet stelt niet teleur. Er is genoeg te vinden over het afweren van honden. Van sprays, tot apparaatjes met een ultrasoon geluid en zelfs een mooi Amerikaans artikel dat zorgvuldig uitlegt hoe de hond vakkundig naar de eeuwige bossen in de lucht kan worden geholpen.
Ik begrijp dat iemand met veel angst een apparaatje of spray meeneemt, maar wanneer ik voor mezelf spreek is dat niet prettig. Dan moet ik constant met dat ding in mijn hand rennen, of ik moet het uit een zakje tevoorschijn vissen, ik wil gewoon lekker kunnen rennen en niet een heel survival-pakket mee moeten nemen.

Foto: Roel Gaj, www.roelfotografie.nl
Foto: Roel Gaj, www.roelfotografie.nl

Wellicht is een beetje inzicht in de psyche van de hond daarom wat beter op zijn plaats.

Het eerste dat wij hardlopers moeten begrijpen is dat honden een roofdierinstinct hebben. Dus bal, konijn, hardloper, het is allemaal hetzelfde. Moet je eens voorstellen dat je een hond bent en ineens flitst daar een mens voorbij met allemaal flapperende ledematen. Of een nordic-walker, flapperende ledematen inclusief chopsticks! Dat is toch een heerlijk (hard)lopend buffet?
Een hond reageert dan instinctief, er is zelfs een grote kans dat het in eerste instantie helemaal niet agressief bedoeld is, maar vooral ook speels gedrag.

Wat zou je dan het beste kunnen doen?
Je eerste reactie is misschien vluchten of iets terug doen, maar wat erg goed werkt is precies het tegenovergestelde namelijk: meteen stilstaan. Dat lijkt beangstigend, maar besef dat je op dat moment geen prooidier meer bent. Nogmaals, het jachtinstinct van een hond slaat aan wanneer hij achter iets aan kan rennen, wanneer je stil staat heeft hij dus niets meer om achter aan te jagen. Kruis vervolgens je handen voor je borst, uit de buurt bij de happende kaken van de hond. Er zijn dus geen rondzwaaiende armen en benen meer die de hond kunnen ‘triggeren’ om vast te pakken. Ten slotte de hond niet rechtstreeks aankijken.
Je doet dus ineens helemaal niets meer, de hond raakt hier in eerste instantie even van in de war, maar hij zal ook vrijwel meteen zijn interesse in je verliezen. Zijn baas heeft nu ook de kans om de hond terug te roepen. Daarna kun je je run gewoon voortzetten.

In het verleden heb ik wel eens baasjes aangesproken, maar dat heeft weinig zin. Veel baasjes schieten in de verdediging, of worden soms zelfs boos omdat ze vinden dat jij, als hardloper, de

schuldige bent. Uiteindelijk vind ik persoonlijk, dat ik lekker moet kunnen rennen en heb ik geen zin om tijdens een run een discussie te gaan voeren. Rennen moet lekker ontspannen zijn. Bovenstaande tips helpen mij enorm en in bovenstaande gevallen was ik zelfs binnen een minuut weer lekker aan het rennen, zonder problemen met de hond, het baasje of mijzelf.

 

Foto: Roel Gaj www.roelfotografie.nl
Foto: Roel Gaj www.roelfotografie.nl

Normaal gesproken hebben we wel sportieve foto’s van onszelf , voor deze blog was dat een stuk lastiger en we willen Roel Gaj van Roelfotografie dan ook bedanken voor de prachtige foto’s. Een kijkje op zijn website: www.roelfotografie.nl kunnen wij erg waarderen en is dan ook de moeite waard.

(De honden op de foto’s zijn professionele acteurs en hebben gedaan alsof ze gevaarlijk zijn, in het echt doen ze uiteraard geen vlieg kwaad)

Follow

(hard)lopend buffet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: