Compressiekousen (CEP)
Compressiekousen (CEP)

Heerlijk vind ik het! Hardlopen met compressiekousen. Toch moeten hardlopers nog steeds erg wennen aan het “hoge sokken idee” iets wat in het voetballen of volleybal heel normaal is is voor vele hardlopers nog steeds ‘not done’. Maar even voor de duidelijkheid. compressiekousen zijn niet zomaar hoge kousen, ze hebben wel degelijk een functie.

een beetje "runnershigh" maar hier draag ik de compressiekousen tijdens de JCI RUN
hier draag ik de compressiekousen tijdens de JCI RUN

Zelf ben ik ooit gaan hardlopen met compressiekousen omdat ik last had van kuitkrampen. Toen nog werkzaam in de sport had ik er natuurlijk al veel over gelezen, compressiekousen zou een oplossing kunnen zijn tegen mijn kuitkrampen. Echt goede compressiekousen zijn niet goedkoop, door ze te kopen was voor mij de enige manier om te kijken of de kousen effect zouden hebben. Toen nog helemaal niet geaccepteerd in het hardloopwereldje besloot ik toch maar te gaan. De reclames van de bekende hardloopmerken goed bekeken bleek een korte broek tot kniehoogte in combinatie met de compressiekousen “de stoere mannen” manier te zijn om compressiekousen op een modebewuste manier te dragen. Ik voelde me een clown, maar was toch even gaan rennen… ik voelde niets van mijn kuitkrampenprobleem. In eerste instantie dacht ik dat ik een topdag had totdat ik de keer erna zonder kousen weer krampen kreeg. Waar ik tegenwoordig ook heerlijk zonder compressiekousen kan rennen kon ik toen, in verband met de krampen, heel lang niet zonder compressiekousen de deur uit. Toch heb ik nog steeds 8 van de 10 keer mijn compressiekousen aan waar ik gewoon weet dat het me helpt bij mijn trainingen en wedstrijden. Eenmaal zelf overtuigd heb ik ze met verjaardagen cadeau gedaan en anderen geadviseerd deze ook te dragen. De reacties van familie en vrienden waren geweldig, waar zij net als ik verbaasd waren over de effecten. Ondertussen ben je dan ook geen clown meer, maar is het dragen van compressiekousen naast functioneel ook nog eens een fashionitem geworden.

Compressie over de gehele kuit (Afbeelding achterkant CEP verpakking)
Compressie over de gehele kuit (Afbeelding achterkant CEP verpakking)

Wat doen compressiekousen nu precies?
Wat je meteen opvalt aan een goede compressiekous is dat de vorm van een kuit duidelijk zichtbaar is. Dit heeft te maken met de bijzondere breiwijze die voor de compressie zorgt.
De kous kan een gedoseerde druk vanaf de enkel afnemend tot de knie hebben of een gelijkmatige druk van enkel tot knie. De druk optimaliseert de spierwerking van de kuit zodat de doorbloeding in het onderbeen gestimuleerd wordt. Om onze spieren te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, om energie te produceren tijdens het bewegen, is een optimale doorbloeding essentieel. Daarnaast zorgt de doorbloeding uiteraard voor een betere afvoer van afvalstoffen.

CEP compressiekousen
Sinds kort ben ik gaan hardlopen met de compressiekousen van CEP (CEP website) . Ik ben er zo tevreden over dat ik deze moest vermelden in deze blog over compressiekousen. CEP compressiekousen maakt onderdeel uit van Arion groep. Arion, dat 65e staat in de MKB innovatie top 100, staat vooral bekend om medische hulpmiddelen. De stap om onder de naam CEPsports met Compressiekousen en sportkleding op de markt komen was dan ook erg logisch. De medische achtergrond zorgt er dan ook voor dat de sokken van een topkwaliteit zijn. Sokken moeten goed zitten en zeker geen irritatie opleveren het enige waar je aan wilt denken is het hardlopen. Belangrijk is dan natuurlijk dat je de juiste maat hebt. Het verbaasde me dat je CEP compressiekousen niet koopt aan de hand van je schoenmaat maar aan de hand van je kuitmaat. Wil je de kousen aanschaffen moet je dus je kuit op het breedste punt opmeten. Waar ikzelf, voor een man, een nogal kleine schoenmaat heb (maat 40) maakte ik me in eerste instantie een beetje zorgen. Maar… de sokken zitten perfect. Zoals we ondertussen wel gewend zijn bij hardloopsokken heb je een Linker (L) en rechter (R) sok. Doordat deze de vorm van je voet volgen heb je nooit een raar stukje sok over aan de voorkant maar sluit deze goed aan. Als je bang bent dat dit te warm wordt zo’n hoge sok, moet ik je teleurstellen waar ook de vochtafvoer goed geregeld is (je kunt dit vergelijken met de ademende werking van een runningshirt)
Naast de maat moet je altijd even opletten wat voor sok je koopt. Waar er verschillende gradaties zijn in compressie, van weinig druk naar heel veel druk (compressie) kunnen sokken met een zeer stevige compressie niet voor iedereen even fijn zijn. Laat je dus goed informeren over de mate van compressie.

De maat van de kuit bepaald de maat van je sok (zijkant verpakking CEP kousen)
De maat van de kuit bepaald de maat van je sok (zijkant verpakking CEP kousen)

Hardloopsokken?
Goede compressiekousen zijn niet goedkoop en kan variëren van €30,- tot €50,- per paar. De speciale (ortho) varianten met extra versteviging kunnen zo rond de €80,- liggen. Waarschijnlijk ben je nu een beetje verbaasd over de prijs van de sokken, een beetje zoeken op internet, wat we tegenwoordig allemaal wel doen, levert nog wel wat leuke aanbiedingen op. Ook hebben ze vaak in sportzaken speciale koopavonden waar een leuke korting de aanschaf van compressiekousen wat aantrekkelijker maakt. Toch moet je dit niet zien als zomaar een paar hardloopsokken die je alleen aan kunt doen als je gaat hardlopen. Vanwege de compressie zijn de kousen voor meerdere doeleinden te gebruiken.
Enkele onderlinge Whatsapp berichten met “Vrienden van TheFunningCompany.nl” leverde mij de volgende (verrassende) resultaten op. De vraag was dan ook: “waar gebruik je naast het hardlopen je compressiekousen nog meer voor?”

– “De dag voor de wedstrijd, om mijn spieren al een beetje voor te bereiden op de wedstrijd”
– “De dag na, of direct na de wedstrijd om doorbloeding te stimuleren en zo min mogelijk spierpijn te krijgen”
– “Wanneer ik voor mijn werk veel moet staan (staand beroep, beurs enz.) merk ik dat mijn benen minder vermoeid zijn”
– “Tijdens een blessure/shin splints aan mijn onderbeen om sneller te herstellen”
– “In het vliegtuig het helpt mij fitter uit het vliegtuig te stappen”
– “Om het warmer te krijgen en gewoon in je korte broek te kunnen blijven sporten”
– “Tijdens het fietsen, fitness, crossfit en nog vele andere sporten”
– “Tijdens het lange slenteren bij een stedentrip”
– “Bij het skiën om door de houding en de kou krampen te voorkomen”
– “Om met kleine pijntjes in het onderbeen toch door te kunnen trainen”
En een typische reactie uit het zuiden:
– “Tijdens Carnaval, veel staan, veel wandelen, veel springen en lekker warm”

CEP kousen worden geleverd in een nette en informatieve verpakking
CEP kousen worden geleverd in een nette en informatieve verpakking

Zoals je kunt lezen levert het gebruik van compressiekousen veel voordelen op. De ervaringen opgedaan tijdens het hardlopen zorgen ervoor dat mensen het gebruik en de voordelen van compressiekousen ook voor andere doeleinden gaan gebruiken. Bezuinig niet op de goedkope varianten waar deze niet over de volledige kuit compressie geven. Naast de kousen kun je ook compressiesleeves kopen, deze bedekken allen de kuit zodat je in de zomer er een korte sok bij aan kunt doen. Let wel op, deze zijn over het algemeen strakker dan de kousen.

Ben je nog aan het nadenken over wat je nog allemaal op het lijstje kan zetten voor de feestdagen. Of je weet nooit zo goed wat je voor je verjaardag moet vragen. Denk er dan eens aan om compressiekousen te vragen en daar vooral veel kilometers mee te maken. Heb je nog vragen over compressiekousen of wil je je ervaring delen dan kun je hieronder een reactie achter laten.

Hardlopen met compressiekousen
Getagd op:                            

8 gedachten over “Hardlopen met compressiekousen

 • Avatar
  november 22, 2015 om 10:11
  Permalink

  Zelf heb ik ooit eens een goedkope variant gekocht. Dit omdat ik na lang staan vaak vermoeide benen kreeg tijdens het werken. Tijdens het hardlopen gebruik ik ze eigenlijk nooit. Heb ze ooit een keer onder een lange tight aangehad voor de warmte. Een keer in de zomer, toen mijn benen nog niet volledig hersteld waren, en ik toch een klein rondje wilde doen heb ik ze aangetrokken onder een korte running broekje. Toen ik voor vertrek in de spiegel keek vond ik het er toch niet zo stoer en charmant uitzien als bij menig andere lopers en heb ik ze toch maar weer uitgedaan. Vaak trek ik ze aan na een zware run. Dan is het heerlijk om met compressiekousen op de bank voor de tv te zitten!

  Beantwoorden
 • Avatar
  november 22, 2015 om 15:41
  Permalink

  Bij mij was het omgekeerde het geval. Nooit tijdens lange duurlopen in voorbereiding op marathons last van kramp in kuiten gehad. Op aanraden van collega-lopers toch geprobeerd in mijn trainingen voor Berlijn Marathon. Ik heb het geweten. Bij het 30-km-punt van de marathon kon ik amper meer lopen, zo verzuurd waren mijn kuiten. Voor mij dus geen compressiekousen meer!

  Beantwoorden
  • Mike Driessen
   november 22, 2015 om 17:49
   Permalink

   Robbert heel erg bedankt voor je reactie en dat je je ervaring deelt. Erg jammer dat het gebruik van compressiekousen voor jou negatief uitpakte.

   Beantwoorden
 • Avatar
  januari 25, 2016 om 01:51
  Permalink

  Vandaag voor het eerst met kousen gelopen en na 10 min. gestopt. Ik ben begonnen vanwege mijn blessure (shin splints) maar heb nog nooit zoveel kramp in mijn kuiten gehad… wat een drama. Ik hoop dat ik ze nog retour kan geven want ze waren duur zat!

  Beantwoorden
  • Mike Driessen
   januari 25, 2016 om 13:29
   Permalink

   Wat jammer dat je zo’n vervelende ervaring hebt. Waar de toenemende doorbloeding juist de kramp moet voorkomen. Heb het wel eens eerder gehoord van iemand die tubes droeg met een voor hem te hoge compressie. Toch is het vervelend, zeker als je niets liever wilt dan lekker hardlopen.

   Beantwoorden
 • Avatar
  december 31, 2018 om 13:55
  Permalink

  Ik heb de compressietubes (zonder sok) van Decathlon voor €19,95 al circa een jaar in gebruik na tijdens een hardloopwedstrijd een zweepslag te hebben opgelopen.
  6 weken complete rust en compressietubes gekocht bij Decathlon.
  Dan rustig ombouwen.
  Ze zitten prima en bieden goede ondersteuning tijdens het hardlopen.
  Ik loop gemiddeld 50km per week.
  TIP: sokken gaan sneller kapot je krijgt er gaten in dus koop compressietubes ipv compressiesokken.

  Beantwoorden
  • Mike Driessen
   december 31, 2018 om 19:36
   Permalink

   Rob, bedankt voor je bijdrage. En fijn om te lezen dat de tubes je goed geholpen hebben weer plezier te krijgen in het hardlopen. Bedankt ook voor je tip hoewel ik daar aan wil toevoegen dat een voordeel van een goede compressiekous is dat deze compressie geeft vanuit de voet waardoor je de sok ook na het sporten wat langer aan kunt houden om de doorbloeding nog even op gang te houden voor herstel. Met een sleeve of

   Beantwoorden
 • Mike Driessen
  december 31, 2018 om 19:42
  Permalink

  Tubes kan je voet uitzetten en wordt aangeraden deze na het sporten meteen uit te doen. Ikzelf gebruik ze allebei. Ze hebben beide voor en nadelen. Maar ze zijn zeker een aanvulling op je hardloopkleding.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: