Al geruime tijd doe ik mee aan obstacle-runs. De afgelopen 10 jaar heb ik vooral afstanden rond de 10 kilometer gerend, maar de laatste 3 jaar ben ik helemaal verslaafd geraakt aan obstacle-runs.
Een van de problemen die ik tegenkom tijdens het lopen van deze runs is dat je vaak onder moeilijke omstandigheden moet touwklimmen, of hangen aan monkeybars, over schuttingen moet klimmen, enz. Vaak zijn de touwen nat, of modderig door je voorgangers. Of je zit zelf onder de modder en natte troep waardoor je minder grip hebt.
De stoute (hand)schoenen aantrekken en een klein onderzoek uitvoeren naar geschikte handschoenen om te dragen tijdens deze runs was voor mij dan ook de enige optie. Hierbij heb ik 4 soorten handschoenen uitgeprobeerd en ik zal een kort verslag doen van de voor- en nadelen van deze verschillende soorten handschoenen.

Wielrenhandschoenen:
Ik heb de Shimano airway getest. Ik had al op veel sites gelezen dat handschoenen vervaardigd met leer zwaarder worden en spekglad wanneer ze nat en modderig zijn. Vandaar dat ik deze Shimano, gemaakt van luchtige meshzones en een schuurvaste stof aan de binnenkant, heb geprobeerd.
Deze zitten erg comfortabel, ze zijn makkelijk aan te trekken en ik merk dat ze vooral handig zijn wanneer je op je knieën ergens onder door moet kruipen. Kleine scherpe steentjes voel je helemaal niet met deze handschoenen. Ook het klimmen over schuttingen gaat prima, scherpe randen zijn geen probleem. Touwklimmen of gladde oppervlakten vormen echter een obstakel, zeker wanneer de handschoenen nat zijn. Je blote handen geven meer grip dan deze handschoenen. Een schuine wand met touw gaat wel, maar wanneer je recht omhoog moet klimmen, trek je bij het touw letterlijk aan het kortste eind met deze handschoenen. Na gebruik moeten de handschoenen echt goed uitgespoeld worden om al het vuil te verwijderen. De handschoenen zijn daarna snel weer droog.

De stoute (hand)schoenen aantrekken 1De stoute (hand)schoenen aantrekken 2

Fitness-handschoenen:
Deze keer heb ik gekozen voor een heel ander soort handschoen namelijk de Domyos fitnesshandschoen, het huismerk van de sportgigant Decathlon. Een stuk goedkoper dan de shimano handschoen, maar ook gemaakt van totaal ander materiaal. De fitness-handschoen is vervaardigd van een combinatie van voornamelijk polyester, elastaan en polyurethaan.
De handschoenen zitten comfortabel, maar sluiten niet zo goed aan als de wielrenhandschoenen. Tijdens het kruipen over de grond heb je weinig last van de scherpe of harde ondergrond. Bij het klimmen over de obstakels voel je de kussentjes die in handschoenen zijn verwerkt wel zitten, maar dit is niet storend.
Gladde oppervlakken of touwen zijn echter nauwelijks te doen met deze handschoenen, zelfs als de handschoenen droog zijn. Na gebruik zijn de handschoenen makkelijk schoon te maken door ze even af te spoelen, ze zijn vrijwel meteen droog.
De stoute (hand)schoenen aantrekken 3

Werkhandschoenen met anti-slip:
Voor mij werd het van belang dat ik handschoenen nodig had met een goede grip. De Vikingruns maken vaak gebruik van de monkeybars en touwen over een sloot. Voor mij is grip dan essentieel. Deze keer heb ik werkhandschoenen gekocht bij de Hornbach. Het merk is For-q, maar volgens mij is dat het huismerk van de Hornbach. Er zijn meerdere handschoenen met dit soort antislip, ik heb de goedkoopste gekocht. Het materiaal is 100% nylon met een nitril-coating. Deze handschoenen worden vooral gebruikt om grote tuinpotten met weinig houvast te verplaatsen, of in de werkplaats waar je grote stukken metaal of glas moet kunnen beetpakken zonder deze te beschadigen. Ik hoopte dat deze handschoenen eenzelfde grip zouden geven bij een obstacle-run.
Voor gebruik heb ik de vingertoppen afgeknipt. De coating loopt over de gehele vingertop en dan blijft er anders water achter in de vingertoppen.
Doordat de handschoenen van nylon zijn gemaakt zitten ze comfortabel en sluiten goed aan. Op een harde ondergrond voel je scherpe steentjes wel, maar je hebt er veel minder last van dan zonder handschoenen. De grip van de handschoenen is uitstekend, ook als ze nat worden. Na gebruik moeten de handschoenen goed uitgespoeld worden om al het vuil te verwijderen. De handschoenen zijn, na goed uitwringen, binnen een half uur droog.
De stoute (hand)schoenen aantrekken 4De stoute (hand)schoenen aantrekken 5

Darkfin Black O.P.S. gloves:
Dit zijn de duurste handschoenen die ik getest heb. De Darkfin Black O.P.S zijn onder andere te verkrijgen via de site van de Dutch Mud Men. Het materiaal is een mix tussen natuurlijk latex en neopreen. Ik moet zeggen dat het materiaal mij verraste toen ik deze handschoenen binnen kreeg. Ik kan het eigenlijk het beste vergelijken met fietsbinnenband, bekleed met vilt. Ik vroeg me dan ook af of deze handschoenen wel grip zouden geven. Deze handschoenen worden voor allerlei zaken gebruikt: rotsklimmen, windsurfen, montagewerkzaamheden, zelfs in de wapensport door schutters die een goede grip willen houden op hun wapens ook (of wellicht juist) wanneer deze nat zijn. Vandaar ook de naam Omni-Purpose-Sport gloves. (OPS)
De handschoenen zijn niet zomaar aan te trekken. Ze moeten namelijk als een “tweede huid” perfect zitten. Het eenvoudigst is het om eerst de handen nat te maken en daarna de handschoenen aan te trekken. De handschoenen zitten direct na het aantrekken zeker niet zo comfortabel als de andere handschoenen. Doordat ze zo strak zitten ben je je er goed van bewust dat je ze aan hebt. Tijdens de run voel je de handschoenen echter niet zitten. Doordat ze zo strak zitten schuiven ze niet en voelt het inderdaad als een tweede huid. Je hebt dan helemaal niet meer in de gaten dat je ze aan hebt.
Ook van deze handschoenen had ik de vingertoppen afgeknipt, met als doel dat het water weg kan en niet in de vingertoppen blijft staan.
De handschoenen beschermen goed tegen scherpe ondergrond of randen van obstakels en bieden een extreem goede grip. Na gebruik hoeven de handschoenen alleen even afgespoeld te worden en zijn vrijwel meteen droog.
De stoute (hand)schoenen aantrekken 6De stoute (hand)schoenen aantrekken 7

Conclusie:
Doordat ik een aantal handschoenen getest heb en meteen ben door gegaan wanneer een handschoen niet beviel, heb ik de duurzaamheid van de handschoenen niet kunnen testen. Ik besef dat ik van iedere handschoen er maar één getest heb. De ene fitness-handschoen is de andere niet, dus het kan zijn dat er met een ander merk ook andere resultaten bereikt worden. Bij de keuze van de handschoenen heb ik echter steeds gekeken naar de meest gebruikte en voorkomende materialen van de handschoenen om zo toch tot een gemiddeld oordeel te komen.

Afhankelijk van je ervaring en de run die je doet, heb je uiteindelijk toch een aantal keuzes.
Wanneer je vooral aan eenvoudige runs meedoet die een hoog fun gehalte hebben, zijn de wielrenhandschoenen prima geschikt.
Wanneer je aan het zwaardere werk mee wilt doen zou ik echt kiezen voor de werkhandschoen of de black OPS. De werkhandschoen is een goedkope oplossing om eens te testen of je een handschoen prettig vindt tijdens een run. De black OPS is een handschoen die geschikt is wanneer je met regelmaat deelneemt aan zware obstacle-runs. De fitness-handschoenen zou ik persoonlijk helemaal niet aanraden voor een obstacle run.

Overzicht

De stoute (hand)schoenen aantrekken

2 gedachten over “De stoute (hand)schoenen aantrekken

 • Avatar
  augustus 3, 2015 om 09:33
  Permalink

  Erg leuk artikel.
  Vaak heb ik inderdaad gehoord dat handschoenen eigenlijk not done zijn voor obstacle running. Voornamelijk doordat je door modder en water op je handschoenen veel grip verliest bij touwen en monkeybars.
  Goed om te lezen dat dit ook getest is door The Funning Company!
  Aan werkhandschoenen had ik nog helemaal niet aan gedacht! Die heb ik gewoon thuis liggen.
  Een keertje proberen dus!

  2 vraagjes over de Darkfin Black O.P.S. gloves:
  1- Als de gloves zo “strak” over de handen zitten en een tweede huid vormen, is het dan nodig om te vingertoppen eraf te knippen? Als het straks zit, komt er waarschijnlijk geen water in?
  2- Geven de gloves bij bijvoorbeeld monkeybars (of dergelijke stangen) genoeg grip?

  Wat is je eigen voorkeur? Met of zonder handschoenen?
  Zoja, welke ga jij gebruiken tijdens je volgende run?

  Beantwoorden
  • Barry Driessen
   augustus 3, 2015 om 14:50
   Permalink

   Hallo Lars,
   De Black OPS zitten inderdaad strak, toch heb je wat speling rond je pols waardoor er wat water naar binnen kan. Het is niet veel, maar het voelt gewoon niet comfortabel.
   Wat je tweede vraag betreft is mijn persoonlijke voorkeur mèt Black OPS. Juist op de monkeybars en andere stangen geven deze handschoenen een goede grip. Meer grip dan met blote handen. Ook wanneer de bars/stangen nat of vies zijn. Het hardlopen met handschoenen aan in het algemeen blijft een persoonlijke voorkeur. Sommige lopers vinden het gewoon niet prettig om met handschoenen (welke dan ook) te lopen. Andere lopers vinden het een “trucje” je moet het gewoon met je blote handen doen vinden zij.
   Probeer zeker een keer je werkhandschoenen uit om te merken of handschoenen je bevallen. Daarna zijn de Black OPS zeker hun geld waard.
   Succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: