Het obstacle seizoen is volop bezig en ook de trailruns worden weer goed bezocht. Inmiddels heb ik zelf VenloStormt en de Breakout Run erop zitten en ben ik me aan het voorbereiden op de 25 kilometer van de smokkelaarstrail in Goirle. Obstacle- en Trailruns worden steeds populairder. Het aantal deelnemers voor deze runs groeit en wellicht krijg je zelf ook steeds meer zin om aan zo’n run mee te doen. Waar moet je dan op letten tijdens zo’n run? Hoe bereid je je voor? Hieronder 10 handige tips voor obstacle- en trailrunning die je als beginner, maar ook als ervaren loper wellicht kunt gebruiken.

1. Kies een run uit 
Planning: Je begint met het plannen van een obstacle- of trailrun. Via obstakels.com en mudsweattrails.com  krijg je een mooi overzicht met runs door heel Nederland. Kies een run uit die je leuk vindt, maar zorg dat je ook genoeg tijd hebt om je voor te bereiden. Kijk op de sites van de desbetreffende runs naar de onderdelen of het verloop van het parcours. Iedere run probeert zich te onderscheiden van de anderen dus er is veel keus. Wanneer een obstaclerun veel onderdelen heeft waarbij je je armen moet gebruiken of een trailrun veel hoogtemeters bevat en je weet dat dit je zwakke punt is, dan is de fun er snel af. Kies om te beginnen een run uit waarin je vertrouwen hebt dat je deze kunt volbrengen.

2. Training 
Met een redelijke basisconditie en kracht kun je al snel een leuke obstacle- of trailrun lopen. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden in je voorbereiding. Ten eerste is het fijn wanneer je de afstand van de run tijdens je training al eens gerend hebt. Ook al heb je dan geen obstakels of heuvels, het geeft een gevoel van vertrouwen wanneer je aan de start van je run staat en je weet dat je de volledige afstand rennend kan afleggen.
Daarnaast heb je tijdens je run allerlei obstakels en het schept een groot voordeel wanneer je lijf daar op voorbereid is. Als er monkeybars in de run verwerkt zijn mag je best een keer tijdens je ochtend run in dat speeltuintje in de buurt in het klimrek hangen. Er is dan toch niemand wakker dus niemand die het ziet.
Heel simpel gezegd, de spieren die je tijdens de run gebruikt kun je laten wennen in de training. Kijk of er mogelijkheden zijn om je spieren op dezelfde manier aan te spreken als tijdens je run. Veel bootcamp trainingen spelen hier al op in. Maar ook in de fitnesszaal zijn er mogelijkheden om je op te trekken aan een rekstok, of een oefening te doen met een kettlebell. Wees creatief en vraag  ook je trainer of instructeur om je te helpen, zij hebben kennis van de diverse spiergroepen en vinden het vaak een leuke uitdaging om je daarbij te helpen. Ook eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen, als opdrukken en buikspieren, kunnen je al aardig helpen tijdens je run.

3. The-buddy-system 
Een run is het leukst om samen met je vriendin of vriend te rennen, of wellicht met een hele vriendengroep. Het maakt het trainen leuker, maar ook tijdens de run heb je veel steun aan elkaar en ik spreek uit ervaring dat het behalen van een run je band kan versterken. Een obstacle-run doet ook een beroep op je samenwerkend vermogen en teamspirit.

4. Kleding 
Draag tijdens de run kleding die zo min mogelijk vocht opneemt. Met je comfy-voor-de-televisie-joggingbroek door een bak water gaan wordt zwaar. Veel runs maken gebruik van water en modder. je moet goed opletten van welke materialen je kleding gemaakt is verkies polyester boven katoen, waar katoen de eigenschap heeft vocht lang vast te houden is dat tijdens je run niet prettig. Ook bij de aanschaf van je sokken en ondergoed moet je letten op de samenstelling. De gedachte hierachter is heel simpel: Hoe minder vocht je kleding opneemt des te lichter is dat bij het hardlopen natuurlijk.

Ook je schoenen zijn belangrijk. Wanneer je een eerste run loopt is een gewone runningschoen voldoende. Er zijn speciale schoenen met extra profiel, maar kijk eerst maar eens hoe zo’n run je bevalt. Meer geld uitgeven kan altijd nog.
Kijk echter wel uit met te simpele schoenen. Ik zie regelmatig tijdens runs mensen rennen op oude sneakers. Die mogen vies worden, of ze worden meteen na de run weggegooid. Bij het nemen van obstakels moet je vaak over iets heen springen, of je hebt een ongelijke ondergrond. Runningschoenen zijn gemaakt om je voeten bij dit soort activiteiten de nodige steun en demping te bieden wat blessures voorkomt. Een simpele sneaker uit de aanbiedingenbak voor 5 euro is dan toch ècht een te hoge prijs voor een omgezwikte enkel.

5. Ben op tijd 
Niets is zo vervelend als haasten om op tijd te zijn. Vaak is het op de plaats van bestemming nog een klein beetje zoeken naar een parkeerplaats, vervolgens soms nog 15 minuten wandelen naar het startterrein. Dan wil je je tas nog kwijt, nog een sanitaire stop, misschien iets drinken, enz. Zeker een eerste keer kan een groot terrein verwarrend of misschien zelfs een beetje overweldigend zijn. Ikzelf hanteer als minimum dat ik anderhalf uur voor de start van mijn run op de plaats van bestemming aanwezig wil zijn. Je kunt dan rustig de tijd nemen om je auto te parkeren en het terrein te verkennen. Je ziet waar de omkleedruimtes zijn, wellicht zie je al wat lopers bezig aan diverse obstakels. Je hebt ook alle tijd om je startnummer op te halen  en je tas weg te brengen. Je staat dan uitgerust en fit aan de start.
Lees van tevoren ook goed de informatie door die je na inschrijving door de organisatie krijgt toegestuurd. Je weet dan wat de “spelregels” zijn en welke voorzieningen er zijn en waar je deze kunt vinden.

6. Geef je ogen en oren de kost 
Je voorbereiding is goed gegaan, je bent fit, je staat in het startvak, omringt door mederunners en dan klinkt het startsignaal…. Je adrenalinegehalte schiet omhoog en in een waas schiet je met deze hele kudde mensen mee uit het startvak.
Het eerste wat je moet doen is…. Meteen rustig aan! Door deze adrenaline kick gaat je lichaam in “overlevingsstand” en schiet je hartslag omhoog, je spierspanning is hoger en dus wat meer verkrampt.

Probeer, juist nu, rustig te rennen en goed diep in te ademen. Je hartslag zal een stukje dalen, en er gaat een goede hoeveelheid zuurstof naar je spieren en hersenen, reken maar dat je dat nodig gaat hebben voor de rest van je run.
Neem ook tijdens het overwinnen van de obstakels de tijd. Wanneer je aan komt rennen kijk dan maar eens goed naar andere lopers, hoe gaan zij over de obstakels? Is dat een handige manier? Kan jij dat ook? Vraag het gerust aan de leden van de organisatie die bij het obstakel staan. Zij zijn er niet alleen om de veiligheid in het oog te houden, maar hebben ook al veel mensen gezien die een obstakel op een goede manier hebben genomen en kunnen je advies geven.
Verder, doe geen gekke dingen! Er zijn ook mensen die met een vette salto het water in springen, of als en gazelle over die hekjes gaan. Ken je eigen lijf, je capaciteiten en je beperkingen. Vergeet niet dat je lijf vermoeid is, je concentratie neemt af, maar ook de controle over je lijf is lastiger. Houd je aandacht erbij, houd de ondergrond waar je op loopt in de gaten, let op je landing wanneer je van een obstakel afspringt en volg de instructies van de organisatie op. Ten slotte, zorg ervoor dat je nooit afval achterlaat ook bij de drankposten staan prullenbakken en tijdens een trail kun je alles netjes in je rugzak doen. Probeer vooral ook te genieten, op deze manier blijft een run ook fun!

7. Douchen?! 
Je bent klaar! Je hebt de finish gehaald. Moe maar voldaan, bezweet en vies ben je toe aan een heerlijke douche. Helaas is dit niet altijd aanwezig.
De kleed- en douchegelegenheden lopen bij de diverse runs zeer uiteen. De laatste keer heb ik mijzelf kunnen afspoelen onder heerlijk warm water, wat overigens voor het eerst was want vaak is het koud water. Ik heb mijzelf echter ook als eens zonder te kunnen douchen moeten omkleden achter een grote generator die daar toevallig stond.
Ga er vanuit dat echt goed douchen pas kan als je weer thuis bent. Met dit soort evenementen is de capaciteit van de douches of omkleedruimtes vaak beperkt. Je moet lang wachten, of douches werken niet, enz noem het maar op, ik heb het allemaal al gezien.
Ik heb een manier bedacht om mijzelf toch dusdanig op te frissen dat ik met een gerust hart in de trein terug naar huis kan wanneer ik een half uur geleden nog in een stinksloot heb gelegen.
Als eerste zorg ik dat makkelijke kleding bij me heb voor na de wedstrijd. In de omkleedruimtes kan het druk zijn en het kan al een obstakel op zich zijn wanneer je je in je skinny-jeans wurmt zonder op je buurvrouw te vallen. Kleding waar je makkelijk in schiet kan prettig zijn. Ook neem ik een pet mee zodat mijn haar verstopt is totdat ik het thuis goed kan uitspoelen.
Om mijzelf op te kunnen frissen neem ik een aantal dingen mee. Ik neem één kletsnat washandje mee dat ik thuis helemaal vol heb gesopt met shampoo en vervolgens in een afgesloten boterhamzakje heb gestopt. Één vochtige kleine handdoek in een afgesloten plastic zak, en één grote handdoek om mijzelf af te drogen.
Na de run schrob ik mijn gezicht en lijf af met het washandje, vervolgens “spoel” ik dit af met de vochtige handdoek, waarna ik mij afdroog met de grote handdoek. Na het omkleden gaan alle natte en vieze spullen in de plastic zak en kan ik ze netjes meenemen naar huis.

 

 

8. Cooling down? 
Na de run heeft het natuurlijk de voorkeur om meteen even uit te lopen en te rekken. De realiteit is gewoon dat dit niet makkelijk is. Je bent klaar, vies en nat. Toch is het goed om de dag erna wel even rustig een kort rondje te rennen en goed te rekken. Dit bevordert het herstel enorm en zorgt ervoor dat je minder last hebt/krijgt van spierpijn.

9. Zorg voor je wasmachine 
Voordat je je kleren in de wasmachine doet moet je ze even goed uitspoelen. In je kleding blijft vaak grind, zand, en zelfs leem achter. Daar wordt je wasmachine niet vrolijk van. Spoel dit dus even goed uit voordat je alles in de wasmachine doet. Zelf spuit ik eerst met de tuinslang de kleding uit tegen de schutting van de tuin, vervolgens laat ik het nog even weken in een emmer, dan nog een keer uitspoelen en dan gaat het de was in.
Niet vergeten: Spoel ook je schoenen goed af, eventueel de zooltjes eruit die erin zitten, want vaak verstopt zich daar nog een behoorlijke hoeveelheid zand. Daarna goed laten drogen.

10. Fun! 
Als laatste tip moet je vooral genieten van je loop. Hierboven staan 10 handige tips voor obstacle- en trailrunning, een hele waslijst die eraan kan bijdragen dat je nog vaak obstacle- en trailruns kunt lopen. Het is natuurlijk geen verplichting. Belangrijk is dat je tijdens de loop plezier hebt. Geniet van de omgeving, geniet van de kameraadschap van je medelopers, van de obstakels, de natuur en de voldoening dat je een run hebt uitgelopen, want dat is waar het om draait!

-Barry-
Follow

10 handige tips voor Obstacle- en Trailrunning
Getagd op:                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: